Mihály 2021.05.09. - Gergely » Ármin, Pálma

Virágküldés +36 70 219 4301

Szezonális növények (karácsonyra) - Mikulásvirágok dobozban

  1. Kezdőlap
  2. Virágküldés
  3. Dísznövények
  4. Szezonális növények (karácsonyra)
  5. Mikulásvirágok dobozban

Mikulásvirágok dobozban

9900 Ft

Opciók

A mikulásvirágot kaspóval együtt, elegáns díszcsomagolással szállítjuk, Budapesten és környékén akár 1-2 óra alatt a Címzettnél lehet ajándéka.

Fényigény, hőigény:

A mikulásvirágot kaspóval együtt, elegáns díszcsomagolással szállítjuk, Budapesten és környékén akár 1-2 óra alatt a Címzettnél lehet ajándéka.

A mikulásvirágot a lakás napfényes részén helyezzük el, de a tűző napsugaraktól óvjuk. A növény nem kedveli a változó hőmérsékletű szobát és a huzatot. A legjobb, ha nyílászáróktól távol, egy olyan helyiségben tartjuk, amelynek hőmérséklete legfeljebb 16 és 20°C között ingadozik, sajnos az ennél melegebb lakásokban a növény hamar elpusztul. A száraz levegő is árt neki, ezért a fűtőtesttől távol helyezzük el. Minél több fényt kap a növény, annál hosszabb ideig virágzik és a fellevelek is sokáig szépek maradnak.

Vízigény:

Száraz levegőjű lakásokban napi egyszeri alkalommal kézi párásítóval növelhetjük a növény körül a páratartalmat. Földjét tartsuk mindig nedvesen, ami azt jelenti, hogy ne álljon alatta a víz, de ne is hagyjuk kiszáradni a talajt. Érdemes kétnaponta megvizsgálni a földet, ha kissé kezd száradni, adjunk neki kevés vizet, majd pár perc múlva öntsük ki a felesleget a tálkából. Hetente-kéthetente érdemes tápoldatos vízzel meglocsolni mikulásvirágunkat. Tápoldatot akkortól kaphat, mikor a friss hajtások, levelek megjelennek a növényen, ez változó lehet.

A legjobb öntözési módszer, ha hetenként egyszer állott vízzel teli edénybe állítjuk a cserepet. Ha a föld megszívja magát, egy hétig nem kell locsolni.

További gondozása:

A mikulásvirág elég türőképes. Hosszú időn át jelzi hiányérzetét, de közben nem megy tönkre, és aztán könnyen regenerálódik. Ily módon például pár napos nyaralásunkat is viszonylag jól elviseli, ha előtte jól megöntöztük, és nincs tűző napon. A levelek nagyon lelankadnak ugyan, de az öntözés után képesek teljesen magukhoz térni. Odaadó gondozás esetén növényünk februárra elvirágzik, és áprilisig lassanként megszabadul színes felleveleitől. Nem túl napfényes helyen tartott mikulásvirágnál ez hamarabb is bekövetkezhet. Ekkor a hajtásokat vágjuk vissza 15-20 cm-esre, a főhajtást a következő oldalelágazásig távolítsuk el és hűvös, sötét helyen, nagyon enyhe öntözés mellett 1-2 hónapig pihentessük a növényt. Ezután ültessük át a mikulásvirágot, lehetőleg agyag cserépbe. Az ültetőközegnek enyhén savanyú, 6,2 pH-jú (Florasca B típusú) virágföldet válasszunk. Ez a nevelési mód az eredeti élőhely, Mexikó klímáját imitálja.
Mérsékelt öntözés mellett háromhetente, majd a nyár folyamán kéthetente tápoldatozzuk a mikulásvirágot általános hatású tápoldattal. A nyári hónapokban a mikulásvirágot a szabadban is tarthatjuk, de ne tegyük a tűző napra.

 

Növény leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:
Túl száraz levegő esetén takácsatkák és üvegházi molytetvek támadhatják meg.
Ha télen túl meleg helyen áll, sorban fogja leveleit elveszíteni. Felléphet még szürkepenész és gyökérrothadás is.

Figyelmeztetés:

A növény tejnedvet tartalmazz, amely mérgező. Bőrrel érintkezve irritációt, allergiás reakciót válthat ki, elfogyasztva gyomorbántalmakat, hányást okozhat. Mivel elég egy kevés tejnedv is a mérgezéshez ügyeljünk arra, hogy a növény gondozásánál - például az elhullott levelek eltávolításánál - se érintkezzünk a nedvvel. Ha mégis a bőrre kerülne, bő vízzel alaposan mossuk le, mérgezés esetén pedig bő folyadékfogyasztás javasolt.